Flora en fauna

Salles en omgeving ligt in een groot aaneengesloten bosgebied, voornamelijk met dennenbomen en veel kussentjesmos. Het werd in de 19e eeuw aangeplant om de plaatselijke economie nieuw leven in te blazen, maar vormt nu het beschermde regionale natuurpark van les Landes de Gascogne. De bossen zorgen voor de opvallend schone lucht, waardoor de omgeving ook zeer geliefd is bij carapatiënten.

Eekhoorntjes en vele soorten vogels zien we dagelijks en ook herten vertoeven regelmatig op ons park. Om geen last te hebben van de everzwijnen is ons park omheind. Eén zijde van ons park wordt begrensd door de rivier de l’Eyre, die een extra impuls geeft aan de flora en fauna. Via een deur in de omheining kom je bij de rivier.

Parc naturel regional des Landes de Gascogne

Op de grens van de departementen Gironde en Les Landes ligt tussen het Bassin d'Arcachon en Mont-de-Marsan het regionale natuurpark des Landes de Gascogne. Het gebied omvat de valleien van de rivieren de l’Eyre, le petite l‘Eyre en le Grande l’Eyre.

Het driehoekige gebied van dit natuurpark was oorspronkelijk een drooggevallen binnenzee, met onvruchtbare grond die onaantrekkelijk was voor bewoning. In de 19e eeuw zijn in een grootschalig project voornamelijk dennenbomen gepland, met het doel om een houtindustrie te ontwikkelen (hout, papier en hars).

Nu vormen deze dennenbossen met een omvang van ruim 300.000 hectare het grootste bosgebied van Europa. Het gebied is nog steeds dun bevolkt. In het park liggen 41 kleine gemeenten met 60.000 inwoners, waarvan het dorp Salles er één is.

 

Prachtige natuur in de hele omgeving. We hebben heerlijk gewandeld en gefietst.